Pentru a te bucura din plin de proprietățile oleaginoaselor, este recomandat să le hidratezi (ții în apă) câteva ore sau peste noapte, proces denumit activare.
Toate oleaginoasele conțin o substanță numită acid fitic – formă de pastrare a fosforului în plante. Acesta se leagă de minerale precum fierul, zincul, magneziul sau calciul in sistemul digestiv, impiedicand asimilarea lor de către organism. ☑️
Află cum să activezi oleaginoasele acasă ⬇️
1 – Se pun 2 căni de nuci / seminte într-un bol mare
2 – Acoperim nucile cu apa curată, astfel incat sa fie depasite de apă cam 4 cm și se adauga 2 lingurițe de sare de mare (sau 1 lingură per litru de apă)
3 – Consultă tabelul din a doua imagine pentru a vedea cât trebuie să ții nucile/semințele alese în apă 💦
4 – După hidratare, se strecoară apa și se clătesc bine. Le așezăm apoi pe o taviță în deshidrator sau – în lipsa lui – in cuptor, pe o tavă tapetată cu hartie de copt și se lasă la foc mic, la 65 grade C. 🌬
5 – Odată activate, se depozitează intr-un recipient etanș, in frigider. Trebuie sa fie complet uscate, altfel se vor strica repede 🥶
Timpul de hidratare pentru cele mai utilizate nuci/seminte/fructe uscate:
- Migdale: 8-12 ore. In cazul in care nu sunt bine uscate, migdalele se rancezesc repede
- Nuci braziliene: Nu se hidrateaza!!
- Caju: 2-3 ore
- Seminte de in: 8 ore
- Alune de padure: 8-12 ore
- Seminte de canepa: Nu se hidrateaza!
- Nuci de macadamia: Nu se hidrateaza!
- Nuci pecan: 4-6 ore
- Muguri de pin: Nu se hidrateaza!
- Fistic: Nu se hidrateaza!
- Seminte de dovleac: 8 ore
- Seminte de susan: 8 ore
- Seminte de floarea soarelui: 2 ore
- Nuci: 4 ore
- Stafide, Smochine, Curmale, Caise deshidratate, Prune uscate, Goji: 30-40 minute.
Rezultatul final după hidratarea și activarea nucilor și semințelor? Niște oleaginoase pe care organismul tău să le poată asimila mai bine, super-crocante și delicioase! 🤩
P.S: Toate torturile și prăjiturile pregătite de noi conțin exclusiv nuci și semințe activate. Descoperă-le pe toate aici și urmărește toate noutățile pe Instagram, aici!