Intoleranța la gluten cauze si simptome

Intoleranța la gluten: cauze, simptome și alimente permise

Intoleranța la gluten: cauze, simptome și alimente permise. Vom discuta în acest articol despre gluten: ce anume este acesta, care sunt simptomele ce anunță intoleranța, alergia sau boala celiacă și ce alimente poți consuma în funcție de aceste afecțiuni.

Intoleranța la gluten: Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină vegetală prezentă în cereale precum grâul, orzul, ovăzul sau secara. Automat, îl găsim în alimente precum pastele (inclusiv lasagna sau tortelinni), pâinea, berea, pizza, burgerii, produsele de patiserie sau berea. Acesta este folosit drept agent de ingroșare – poate fi prezent inclusiv în supe, cărnuri procesate, murături sau dulciuri din comerț.  

Ce cauzează alergia la gluten?

  • Sensibilitatea non-celiaca la gluten presupune simptome similare cu cele ale bolii celiace: oboseală, diaree sau balonare. Aceste simptome dispar odată ce eliminați alimentele ce conțin gluten. 
  • Boala celiaca este o boala autoimuna severă, cu caracter genetic, ce afectează intestinul subtire si poate provoca dureri articulare și musculare, depresie sau anxietate, dureri abdominale, leziuni intestinale, o rata scăzută de asimilare a nutrientilor care poate conduce la anemie. 
  • Alergia la grâul din alimente, ce provoacă o reacție a sistemului imunitar cu consecințe serioase pentru organism. 

Toate cele trei afectiuni menționate anterior pot fi caracterizate ca intoleranță la gluten, iar cei ce suferă de aceste afectiuni sunt nevoiți sa scoată glutenul complet din alimentația zilnică.

diferenta dintre boala celiaca si intoleranta la gluten

Intoleranța la gluten: Ce opțiuni alimentare există pentru persoanele ce suferă de intoleranță la gluten sau boală celiacă?

Torturi și prăjituri fără gluten

Am pregătit mai jos o listă cu alimentele permise și interzise în dieta celor cu intoleranță la gluten.

Alimentele interzise pacienților cu intoleranță la gluten sunt:

  • cereale/făină – grâu, orz, secară, făină de grâu, orz, secară, amidon de grâu, graham;
  • pâine preparată din faină de grâu, orz, secară;
  • paste făinoase din făină de grâu;
  • lapte şi derivate din lapte – preparate comerciale de lapte cu adaosuri, frişcă vegetală;
  • carne şi preparate din carne ce conţin făină de grâu, orz, secară sau derivate de gluten
  • brânză – preparate comerciale ce conţin brânză cu adaosuri sau care imită brânza;
  • fructe preparate pentru plăcintă, prăjituri;
  • legume în sos, legume preparate industrial;
  • dulciuri și deserturi – cele mai multe preparate de cofetărie şi patiserie (torturi, prăjituri, biscuiţi, pateuri, plăcintă), budinci instant, deserturi congelate care conţin stabilizatori cu gluten, unele bomboane;
  • băuturi „instant” (ceai, cafea, cacao, băuturi din fructe) care sunt preparate cu aditivi, stabilizatori, emulsificatori; unele cafele cu arome, unele ceaiuri, berea, whisky, unele lichioruri preparate cu alcool din cereale; vodka distilată din cereale
Alimentele interzise pacienților cu intoleranță la gluten
Alimentele interzise pacienților cu intoleranță la gluten

Alimentele permise pacienților cu intoleranță la gluten sunt:

  • cereale/făină: porumb, amidon de porumb, mălai, cartofi, făină de cartofi, făină de amidon de cartofi, orez, făină de orez, soia, făină de soia
  • pâine preparată doar din făină fără gluten;
  • paste făinoase fără gluten, paste din orez;
  • lapte (proaspăt, condensat, pudră), smântână, frişcă, iaurt;
  • carne proaspătă de porc, vită, oaie, carne de pasăre, peşte;
  • ouă;
  • preparate de carne ce nu conţin amidon sau derivate de gluten;
  • brânză proaspată de vacă, de oaie, telemea de vacă, cremă de brânză;
  • fructe proaspete, congelate, uscate, conservate, sucuri naturale din fructe;
  • legume proaspete, congelate, conservate, fasole uscată, linte, pastă de tomate, orez;
  • margarină, unt, ulei vegetal, nuci, maioneză pură preparată fără oţet alb distilat;
  • dulciuri și deserturi din preparate industriale fără gluten (prăjituri, biscuiţi, cozonaci, checuri); budinci, prăjituri preparate acasă din amidon de porumb, orez sau tapioca, şerbet şi îngheţată dacă nu conţin stabilizatori cu gluten, miere, nucă de cocos, dulceaţă, gem, unele bomboane;
  • suc de fructe, cafea, ceai, ciocolată caldă preparată cu pudră de cacaco, băuturi carbogazoase; vin și coniac fără conservanţi; rom
Alimentele permise pacienților cu intoleranță la gluten
Alimentele permise pacienților cu intoleranță la gluten

Sperăm că ți-a fost de folos acest articol destinat persoanelor ce se luptă cu glutenul și te așteptăm cu drag pe Instagram pentru mai multe postări informative despre cum să duci un stil de viață sănătos!

2 thoughts on “Intoleranța la gluten: cauze, simptome și alimente permise”

  1. Multumesc!
    Imi este de mare folos informatia.

    Sarbatori fericite cu sanatate si pace in suflet!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎntoarce-te la magazin
    Scroll to Top