tort raw-vegan caramel sarat vegan

Tort raw-vegan: cum pregătim un tort sănătos și gustos acasă?

Află aici cum construim un tort raw-vegan, fără cuptor, in cativa pasi simpli! Nu trebuie sa te sperie procesul, daca vei urma toti pasii prezentati mai jos, vei putea savura un dulce gustos, prietenos cu dieta, alaturi de cei dragi.

Pasiunea noastra- a mea și a surorii mele, pentru preparatele fara foc, in special dulciurile raw-vegan, pregatite din ingrediente naturale, organice, fara conservanti a inceput atunci cand am sesizat diferenta in starea noastra de spirit.

Nu suntem 100% raw-vegan, insa constientizam beneficiile unei alimentatii pe baza de plante, atat din punct de vedere al sanatatii, cat si al sustenabilitatii la nivel mondial.

tort raw-vegan cu caramel si ciocolata

Sunt dulciurile raw-vegan mai sănătoase decât cele tradiționale?

Un topic controversat. Depinde foarte mult ce intelegem fiecare prin sănătos. Da, dulciurile pe bază de plante sunt mai calorice decât cele normale, însă toate acele calorii provin din surse sănătoase de grăsimi vegetale din nuci, uleiuri, semințe și alimente precum avocado. Nu sunt niște calorii goale, ci sunt pline de nutrienți, în comparație cu făina albă, zahărul alb, laptele și untul animal.

De asemenea, prăjiturile și torturile raw-vegan sunt extrem de sățioase, ceea ce înseamnă că putem mânca o porție mai mică, în comparație cu un tort clasic.

Așadar, haideți să descoperim împreună cum pregătim un tort raw-vegan pas cu pas, în cel mai simplu mod!

Cum se pregătește un tort raw-vegan?

Blatul tortului

 Crusta de tort raw-vegan poate fi făcută cu orice combinatie din cele de mai jos:

  • fructe deshidratate – curmale, prune, smochine, stafide, goji
  • nuci – faină sau măcinate – migdale, nuci romanesti, nuci pecan, nuci brazilia, caju
  • fulgi si seminte – de canepa, chia, in, ovaz, cocos

Pentru a lega compozitia blatului, mereu hidratam in prealabil fructele uscate in apa. Pentru a le indulci (desi nu este mereu necesar), putem folosi siropuri naturale precum cel de artar, agave sau orez.

Crema Tortului

Cremele de tort raw-vegan au la baza nucile de caju sau tofu, mai rar (in general, folosim tofu pentru o prajitura care se coace, gen cheesecake).

  • Nucile de caju se hidrateaza cu 5-6 ore inainte pentru creme. Caju-ul hidratat se clateste foarte bine cu apa, inainte de a-l folosi in compozitia cremei.
  • Pentru indulcirea cremei, folosim siropuri naturale de agave/artar/orez sau zahar de cocos, in functie de reteta.
  • Pentru a balansa gustul dulceag al cremei, ne folosim de zeama de lamaie.
  • Secretul cofetariei raw-vegan: pentru a obtine textura fina la crema, folosim crema de cocos gras. Noi il folosim pe acesta: https://www.crudsisanatos.bio/crema-de-cocos-cutie-bio-400ml-biona?gclid=CjwKCAjw1JeJBhB9EiwAV612y3a8WuSIemdhCkK_11dRAbc2YQn0MwMowYj7QxJL1l8vLF301jbpoxoChfEQAvD_BwE
  • Pentru a ne asigura ca crema va sta inchegata la temperatura camerei, folosim fie ulei de cocos extra virgin, ori unt de cacao. Untul de cacao este mult mai solid decat uleiul de cocos, de aceea putem pune o cantitate mai mica si se adauga putina apa in compozitie atunci cand il folosim.

ATENTIE!

Ordinea in care punem ingredientele pentru crema este extrem de importanta. Intai blendam caju-ul cu indulcitorul, sucul de lamaie si apa, dupa caz, ca acestea sa fie deja calde in momentul in care punem uleiul sau untul, pentru ca proprietatea acestora este de a solifica crema, lucru care se intampla la temperaturi scazute.

Da scroll mai jos pentru a descoperi o reteta de tort raw-vegan foarte simpla! Este vorba de un tort cu caramel sarat si ciocolata, aroma preferata a oricui, ce se poate pregati de acasa, fara batai de cap.

Tort raw-vegan cu caramel si ciocolata

Tort raw-vegan cu caramel si ciocolata

Acest sortiment se regaseste si de vanzare in magazinul nostru online, aici.

Blat:
  • 150 gr migdale
  • 50 gr arahide
  • 160 gr curmale

Mixam toate ingredientele in robotul de bucatarie si le punem intr-o forma de tort cu disc detasabil. Introducem forma in congelator.

Crema:
  • 140 grame caju hidratat
  • 100 ml crema de cocos
  • 50 ml suc de lamaie
  • 65 gr sirop de agave / artar
  • 1 lingura extract de vanilie
  • 2 linguri unt de arahide
  • 1 lingura pasta de susan / tahini

Caju-ul se blendeaza cu sucul de lamaie si crema de cocos. Se adauga mierea si esenta si se mai blendeaza putin, apoi se adauga si uleiul de cocos topit. Se blendeza toate impreuna, pana capata o textura fina si cremoasa. Se toarna peste blat si se tin la congelator timp de 6 ore.

Aveti mana libera la decor! Noi am optat pentru un decor cu bilute proteice si fructe de padure proaspete.

Tortul raw-vegan se pastreaza la congelator pana la 3 luni sau in frigider, timp de o saptamana.

Abia asteptam sa vedem ce ti-a iesit! Ne poti urmari pe instagram, @rawmanticc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top