Granola fără zahăr – află în acest articol cum poți prepara cea mai delicioasă, sănătoasă granola din câteva ingrediente ușor de găsit!
Granola este ideală pentru micul dejun, se adaugă în lapte sau iaurt, cu fructe proaspete și se savurează pe îndelete. Din păcate, cea din comerț este plină de zahăr rafinat, uleiuri nesănătoase în exces și gluten. De aceea, te invităm să ți-o prepari singur/ă.
TIPS & TRICKS
- Experimentați cu ingredientele. Granola este un amestec intre tot ce ne place mai mult din zona de oleaginoase, cereale, fructe uscate. Puneti ce va place voua mai tare!
- Siropul de curmale are rol de a indulci si de a lega. Nu este o granola super dulce (ceea ce mie imi place si cred ca o sa va placa si voua), insa intotdeauna „dulcele” e relativ! Daca nu aveti o problema cu zaharul puteti adauga 2-3 linguri de zahar de cocos.
- Am folosit unt de arahide in loc de ulei. Reteta poate fi inlocuita cu ulei de cocos, astfel granola o sa fie si mai „crocantă”.
- Puteți face granola fără zahăr la cuptor sau la deshidrator, daca vreti o varianta raw-vegan. Trebuie lasata peste noapte in acest caz, la maximum 40 de grade.
- Adăugați cât mai multe elemente crunchy!
Granola fără zahăr și fără ulei – rețetă
Ingrediente
- 100 g curmale medjool
- 100 ml apa plata
- 3 linguri unt de arahide natural
- 120 g ovaz fin
- 60 g petale de migdale
- 60 g nuci pecan
- 40 g seminte de dovleac
- 40 g seminte floarea soarelui
- 40 g seminte de canepa
- fructe uscate (goji, merisoare, smochine, ananas) *optional, pentru un plus de “dulce” si textura
- extract de vanilie
Modalitate de preparare
- Încalzește cuptorul la 160 de grade.
- Curmalele se blendeaza impreuna cu apa si untul de arahide. Aici puteti adauga si extractul de vanilie.
- Intr-un bol amestecam toate celelalte ingrediente, toate nucile fiind măcinate. In reteta am pus 60 de gr de migdale si tot atat de nuci pecan.
- Turnam sosul din blender peste amestecul din bol si amestecăm bine.
- Compozitia astfel obtinuta se toarna intr-o tava in care am pus hartie de copt.
- Granola se coace vreme de 30-40 de minute. Dupa 15 minute am intors compozitia in tava, dinspre exterior in interior. Dupa alte 10 minute, am repetat pasul. Timpul depinde de cuptor, este bine sa o verificati. Ea este gata cand devine aurie si crocanta.
- Se lasa sa se raceasca in tava, chiar daca cand o scoateti pare usor moale, ea se va intari pe masura ce se raceste.
Dacă v-a plăcut această rețetă, vă invităm să ne urmăriți pe Instagram. Click aici pentru a descoperi dulciurile raw-vegan pregătite de noi.